2030 januárjában már tavasz lesz?

 A Giesseni Egyetem növényökológiai intézetének kutatói szerint 2030-ra annyira eltolódhatnak az évszakok, hogy akár januárban tavaszi időjárásra számíthatunk. Ez jó hír lenne azoknak, akik nem kedvelik a hideg időt, viszont a jelenség hőséggel, aszállyal, orkánokkal és áradásokkal jár. Nem beszélve a tél populáció szabályzó hatásairól, ami híján egyes fajok túlszaporodhatnak.


Évek óta növekszik a levegő CO2 koncentrációja, ami nagy mértékben hozzájárul a Föld felmelegedéséhez. 
"Korábban az a feltevés élt, hogy a levegő szén-dioxid-koncentrációjának növekedésével párhuzamosan a talaj is több szenet képes raktározni" -mondta Christoph Müller, az intézet vezetője.
Mára bebizonyították, hogy ez a feltevés hibás, mivel a növények és a talaj is azonnal leadják a szén-dioxidot. Ezen felül a talaj még több dinitrogén-oxidot juttat a levegőbe, amelynek klímakárosító hatása nagyobb, mint a CO2-é.

Az intézet Lindenben található kutatóállomásán már 1998 óta végeznek szén-dioxid-szint mérésére irányuló vizsgálatokat. Megfigyelték, hogy ez alatt az idő alatt több fű nőtt, mint hasznos növény. Müller szerint a fenológia, vagyis a növényi-, illetve az állati életciklus és az éghajlat, évszakok kapcsolatát tanulmányozó tudományág terén végzett vizsgálataik alapján a fenológiai óra eltolódott. Egyre rövidebbek a telek és egyre korábban kezdődik a tavasz. A kutatók szerint 2030-ban akár január végén megkezdődhet a kikelet.

"Természetesen a Föld történelmében mindig is voltak klímaváltozások, de a jelenlegi változások sebessége igazán szokatlan. Száz év alatt világszerte átlagosan 0,7 C°-kal növekedett a hőmérséklet - most kétszáz év alatt történik annyi változás, mint korábban ezer év alatt"-nyilatkozta Müller.

A tudósok szerint sürgős változásokra van szükség életmód és energiafelhasználás terén, hogy lelassítsuk ezt a folyamatot. 

(forrás: index.hu, bombahir.hu)