Csipkebogyó (gyepűrózsa)
Ugyan még a vénasszonyok nyarát élvezhetjük, de az iskolai tanév kezdetén kívül a sárguló levelek is jelzik, hogy elkezdődött az ősz. Ez az évszak a maga színkavalkádjával még hosszú sétákra, hétvégi kirándulásokra hívogat, de lassan megérkezik a tüsszögős, náthás időszak is. Legjobb tehát ha elébe megyünk a bajnak és felkészülünk a hűvösebb, nyirkosabb napokra is. Ideje az immunrendszerünket egy kicsit megerősíteni, amire kíválóan alkalmasak gyógynövényeink, mielőtt még súlyos ezreket hagynánk valamelyik patikában. Egyik ilyen kíváló gyógynövényünk a csipkebogyó, amellyel az utak mentén biztosan találkozunk. Szép piros, húsos bogyóját szeptember környékén szokták gyűjteni. A csipkebogyóból készíthetünk lekvárt, illetve teát is. Értékes anyagai között ki kell emelnünk a magas C vitamin tartalmát, a flavonoidokat, az A vitamint és a pektint.
Kitűnő immunerősítő, a flvavonoid tartalma gyulladáscsökkentő hatású, a pektin pedig hozzájárul az egészséges emésztéshez.
Tipp: forgalmas utak mentén ne gyűjtsük, inkább szerezzük be gyógynövény üzletekben.